Om oss

Om oss

Webbplatsens syfte och mottagare:
Genom vår blogg vill vi visa våra föräldrar, syskon, släktingar och andra elever och pedagoger vad vi gör i skolan. Vi vill ha riktiga mottagare till våra texter och annat som vi gör. Vi vill inspirera andra till att börja blogga. Vi vill gärna få många kommentarer. Om vi är sjuka och är hemma från skolan kan vi gå in och läsa vad våra kompisar har arbetat med. Vi samlar på bra länkar som vi lägger in på vår blogg. Vi lär oss att använda olika program som PowerPoint, Photostory, Sway och Moviemaker. Vi arbetar med upphovsrätt och källkritik när vi skriver och gör inlägg i vår blogg.

Genom klassbloggen lär vi oss att:

  • formulera oss i skrift- vi skriver så att andra kan läsa och förstå våra texter.
  • läsa olika texter.
  • anpassa vårt språk efter olika syften, mottagare och sammanhang- vi tänker på vilka vi skriver till och på att använda ett bra språk.
  • söka information från olika källor och värdera dessa- vi söker information från Google, Wikipedia, NE,  från olika böcker och tidskrifter. Vi diskuterar om källan är tillförlitlig alltså kan vi lita på det som står. Vi lär oss att vara källkritiska.
  • skriva på dator- vi använder båda händerna när vi skriver, vi tänker på att använda stor bokstav, punkt och mellanrum mellan orden. Vi använder en talsyntes när vi skriver längre texter.
  • ge enkla omdömen om våra egna och andras texter- vi ger feedback till andra i klassen så att de kan bearbeta sina texter, vi får också feedback så att vi kan bearbeta våra egna texter. Vi lämnar också kommentarer till andra barn när vi har läst deras böcker på NackaStories.
  • bearbeta vår text utifrån responsen som vi har fått- vi förbättrar vår text utifrån kamratbedömning.
  • Upphovsrätt- vi lär oss om hur vi får använda andras material och om hur vi vill att andra ska använda vårt material.
  • SAMARBETA OCH HA ROLIGT.

Genom att blogga visar vi och berättar för våra föräldrar och andra som vill läsa, om vad vi gör i skolan. När vi skriver texter så får vi riktiga mottagare. Det är kul att blogga för det vi gör blir viktigt och på riktigt.

När vi arbetar med bloggen utgår vi från vår läroplan som heter Lgr11.

Ur Lgr 11, Övergripande mål och riktlinjer:

Skolan ska ansvara för att varje elev (…)

kan använda det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt,

kan lösa problem och omsätta idéer i handling på ett kreativt sätt,

kan lära, utforska och arbeta både självständigt och tillsammans med andra och känna tillit till sin egen förmåga

kan använda och ta del av många olika uttrycksformer såsom språk, bild, musik, drama och dans…,

kan använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande.

Hur arbetar vi med upphovsrätt och källkritik:
Vi använder bilder som vi själva fotograferat, filmat eller illustrerat. När vi använder bilder från nätet hämtar vi dem från sidor med gratisbilder. Vi har lagt in länkar i vår länksamling som vi vet att vi får hämta bilder ifrån. Vi använder också Clipart bilder. Vi lär oss hur vi ska hänvisa till källan. Vi lär oss om upphovsrätt. Vår lärare, Carina, har fått lov av våra föräldrar att lägga ut bilder på oss och då skriver hon bara våra förnamn. Ni får gärna använda våra bilder och filmer men berätta var du har hämtat bilden ifrån utifrån Creative CommonsScreenHunter_10 Mar. 15 13.12, CREATIVE COMMONS ERKÄNNANDE ICKE KOMMERSIELL, CC BY-NC

Vi pratar mycket om vad man får göra och inte får göra på nätet, helt enkelt hur man ska uppföra sig på nätet. Det är inte så olika från hur man ska vara på skolan. Skillnaden är att om man skriver något dumt om någon är det inte lika lätt att säga förlåt för det man skrivit finns kvar. Därför tänker vi hela tiden på hur vi är som kompisar både i skolan och på nätet.

Vi vill gärna få kommentarer till vår blogg. Vår fröken godkänner kommentarerna innan de läggs in på bloggen. Vi läser också och kommenterar andra kompisars arbeten. Vi lär oss om källkritik och nätetik genom Webbstjärnan och Kolla källan.

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s